top of page

Ons programma

Doe mee

10:00 uur

Opening van de Festibeurs

De standhouders zijn er klaar voor, het eten staat klaar en de dj zet de eerste platen op.

20211017_145631.jpg

11:00 uur

West Highland Way

Kim van Pippin Hikes vertelt over de wandeltocht over de West Highland Way in Schotland. Het is één van de mooiste wandelroutes in Schotland.

11:00 uur

Reddingsdeken  als Zwitsers zakmes

De meeste marathonlopers kennen de reddingsdeken. Na de finish krijg je ‘m vaak om je heen geslagen om warm te blijven. En ook de ervaren bergwandelaar heeft altijd een reddingsdekentje bij zich. 

Maar weet je ook hoe je eenreddingsdeken correct gebruikt? En weet je dat je nog veel meer kan doen met een reddingsdeken?

In deze actieve workshop laat Dick je zien wat er allemaal mogelijk is met een reddingsdeken. Na de workshop kijk je nooit meer hetzelfde naar een reddingsdeken. En dat voor een stukje folie van € 1-2! En iedereen die meedoet aan de workshop krijgt uiteraard een eigen reddingsdeken mee.
 

11:30 uur

Techniektraining Holland MTB Tours

12:00 uur

Wandeltrektocht door Bulgarije

Reis met 'Bergbeleving' mee naar het Pirin-gebergte in Bulgarije. Ze vertellen over hun huttentrektocht afgelopen zomer met verrassende ontmoetingen, afwisselende landschappen en zeer bijzondere accommodaties, spoiler: ze lijken niet op de Oostenrijkse berghotels) Middels foto’s, verhalen en anekdotes nemen we jullie mee op onze ontdekkingstocht naar dit nog vrij rustieke stukje Europa.

Holland MTB Tours geeft een workshop voor gevorderde en voor beginners op het MTB parcour bij Outdoor Valley. Ga een uur met ze op pad en leer leuke tips en trucs om goed en veilig te kunnen rijden. Aanmelden kan bij de stand van Holland MTB Tours op 21 november. In de middag is ook een workshop.

12:30 uur

Lezing over de Gebrigskrieg van WO1

In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Dat is een belangrijke reden dat wij weinig weten over deze ‘Grande Guerre’. De laatste jaren is er steeds meer interesse voor deze vreselijke oorlog en bezoeken Nederlanders de monumenten en overblijfselen in België en Noord-Frankrijk.

 

Wat weinig Nederlanders weten, is dat er ook een zuidelijk front was op de grens van Oostenrijk en Italië. En dat er een vergelijkbare loopgravenoorlog heeft plaatsgevonden in de Dolomieten. De restanten daarvan zijn nog steeds zichtbaar in de vorm van klettersteigs (via ferrata), tunnels en loopgraven.

 

In deze lezing neemt Dick je, aan de hand van foto’s en verhalen, mee in de geschiedenis van deze witte oorlog. Waarbij Dick uitgebreid stilstaat bij de gevechten rondom de Lagazuoi en wat daarvan nu nog zichtbaar is.

Image by Idris R

13:00 uur

360° Explore: Lawinepieper zoeken

Hoe gaat dat eigenlijk: het redden van een lawineslachtoffer? Eén van de International Mountain Leaders van 360° Explore zal eerst toelichten hoe verrassend klein eigenlijk de kans op ‘de witte dood’ is als je de juiste maatregelen toepast en daarna bespreken wat de verschillende stappen zijn om een lawineslachtoffer zo snel als mogelijk te lokaliseren en uit de lawine te krijgen.

 

Daarna gaan we samen het zoeken van een slachtoffer in praktijk brengen: met een zogenaamde lawinepieper spoor je zelf binnen één of maximaal enkele minuten het slachtoffer op!

 

En daarna begint in werkelijkheid het zware werk: het uitgraven van het slachtoffer…in de wetenschap dat 18 minuten na het lawineongeval de overlevingskansen drastisch dalen…
 

Daarom is lawineredding iets dat standaard bij elke winterreis van 360° Explore weer even opnieuw geoefend wordt, zodat -als er een keer iets zou gebeuren- iedereen snel en ‘automatisch’ kan handelen. Kom mee oefenen bij deze workshop!

13:30 uur

Expeditie over Groenland

Henk-Jan Geel houdt als geen ander van kou. Met zijn bedrijf Arctic Adventure organiseert hij zowel kleine als grote expedities naar koude tot zeer koude gebieden. Tijdens deze lezing vertelt hij over de expeditie naar Groenland. Tevens komen praktische aspecten aan bod zoals ‘hoe wapen je jezelf tegen de kou?’, ‘wat eet je om genoeg energie te hebben?’ en ‘hoe vertoef je met veel plezier buiten bij temperaturen ver onder het vriespunt?’

Henk-Jan is een gepassioneerde buitensporter en kan ontzettend mooi vertellen. 

14:00 uur

Wandelen met GPS op je mobiel

Niets is zo vervelend om verkeerd te lopen als je een wandelroute volgt. Jan van Pippin Hikes vertelt hoe je dit makkelijk kan voorkomen met behulp van de GPS op je mobiel. Hoe werkt dit, wat kost dt en hoe kom je aan routes? Je hoort het allemaal tijdens deze lezing. Superhandig en hiermee vindt je supersnel weer de route terug en als je meer ervaren bent mis je nooit meer een afslag.

14:30 uur

Techniektraining Holland MTB Tours

Holland MTB Tours geeft een workshop voor gevorderde en voor beginners op het MTB parcour bij Outdoor Valley. Ga een uur met ze op pad en leer leuke tips en trucs om goed en veilig te kunnen rijden. Aanmelden kan bij de stand van Holland MTB Tours op 21 november. In de ochtend is ook een workshop

Image by Tim Foster

15:00 uur

Sneeuwschoenwandelen in de Abruzzen

Om met David Attenborough te spreken: “We must rewild the world”. En dat lukt: er is sprake van een spectaculaire comeback van wildlife in Europa. Jij kan dit op een avontuurlijke reis meemaken: 360° Explore (360explore.com) organiseert in nauwe samenwerking met Rewilding Europe reizen in ongekende Europese wildernis.Eén daarvan is de unieke winterreis ‘In de voetsporen van de wolf’, in het Nationaal Park Abruzzen in Italië. In een groep van 8 tot 10 reisgenoten zoeken we samen met onze Nederlandse International Mountain Leader plus een lokale wildernis gids al sneeuwschoenwandelend naar wolven, beren en ander wild. We vinden voetafdrukken, haren in de boomschors en andere aanwijzingen van hun aanwezigheid, en zien de bewijzen daarvan ook op camera traps. Zeldzaam en uniek zijn de ontmoetingen met deze dieren!Tijdens deze 7-daagse reis overnachten we in fraaie berghutten en traditionele hotelletjes in het dal waar heerlijk voor ons gekookt wordt en lokale gerechten op het menu staan. Terug in Nederland ben je een bijzondere ervaring rijker en heeft de Europese wildernis zich voor jou geopend.Eén van de International Mountain Leaders van 360° Explore vertelt je tijdens deze presentatie alles over deze reis en enkele andere parels uit het programma

15:30 uur

Workshop Winterkamperen

 Samen met anderen glij je langzaam door het landschap. Ieder voor zich maar samen als een team. Zacht en snel glijdt je slee door het witte landschap. Voor je zestien poten die door de sneeuw draven. Achter je de stress, de afleiding en dagelijkse sleur. Je bent hier volledig in het hier en nu.
De enige die je nog tegenkomt dat ben jezelf. ’s Avonds zet je samen met het team de tent op. De zon gaat langzaam onder aan de horizon. Dit is waar je op gewacht hebt. Tijd om er op uit te gaan.

Hoe werkt het winterkamperen, waar moet je rekening mee houden en wat maakt dit zo tof om te doen. Arctic Adventure vertelt je hier alles over tijdens deze lezing

16:00 uur

Kaart & Kompas

Altijd al meer willen weten over Kaart & Kompas? In een half uur vertellen we kort wat de belangrijkste eigenschappen zijn en waarom basis navigatiekennis zo belangrijk is op reis, ook als je je smartphone gebruikt. Daarna gaan we ze beide in de praktijk inzetten! We maken er een afwisselende en praktische workshop van!

Image by Nathan Lindahl
bottom of page